Digitalizare în construcții. Anca Ginavar, director în Ministerul Dezvoltării: PNRR prevede fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională a inginerilor, arhitecților și muncitorilor

Digitalizare în construcții. Anca Ginavar, director în Ministerul Dezvoltării: PNRR prevede fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională a inginerilor, arhitecților și muncitorilor
Sursa foto: Shutterstock - foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 27/05/2021, 10:39
Actualizat: 27/05/2021, 10:48

Companiile din domeniul construcţiilor vor să implice mai mult digitalizarea în operaţiunile lor, de la fabrici la şantiere, iar pentru asta este nevoie de colaborare cu autorităţile, spun reprezentanții industriei la o conferință de profil. Autoritățile române vor să includă în PNRR fonduri pentru digitalizarea profesioniștilor din domeniu, în contextul în care UE vizează pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare.

Conform Strategiei digitale UE, doar 17% dintre IMM-uri au integrat cu succes tehnologiile inovatoare în afacerile lor, comparativ cu 54% dintre companiile mari, iar România este printre statele cu cel mai slab nivel de digitalizare din UE. Soluționarea acestui decalaj reprezintă o prioritate pentru UE, având în vedere obiectivele pentru 2030, care vizează atingerea unui prag de 90% dintre companii care au adoptat tehnologii digitale și 80% din populație cu competențe digitale dobândite.

UE pune accent pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare

În cadrul evenimentului internațional „INNOCONSTRUCT – Inovația în industria construcțiilor – Digitalizare”, organizată de clusterul TEC (Technology Enabled Construction), au fost prezentate cele mai importante obiective de modernizare a industriei, unul dintre domeniile cele mai slab digitalizate din UE.

„La începutul lunii mai, UE a publicat o actualizare a Strategiei industriale din 2020, care conține un plan de politici de redresare economică post pandemie. Printre obiective, vom pune accent pe modernizarea ecosistemului construcțiilor prin digitalizare și automatizare, dezvoltarea unui plan economic sustenabil pentru mediul înconjurător, care încurajează utilizarea resurselor în mod responsabil, precum și dobândirea de noi abilități profesionale, crearea și creșterea locurilor de muncă în industrie”, a declarat Roman Horwàth, reprezentant al Comisiei Europene.

Autoritățile române iau în calcul să aloce prin PNRR fonduri pentru digitalizarea inginerilor, a arhitecţilor şi a muncitorilor. Digitalizarea în construcţii se referă şi la tehnologiile BIM (Building Information Modeling), un concept care urmăreşte reducerea timpului de proiectare şi execuţie prin intermediul tehnologiei

„Prin Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) vor fi alocate fonduri pentru cursuri de digitalizare profesională, pentru că, odată cu noile concepte precum clădiri verzi sau eficiente energetic, este nevoie de specialişti care să le gestioneze. Printre ei se numără inginerii şi arhitecţii, dar şi muncitorii”, a spus Anca Ginavar, director general al Direcţiei Generale de Dezvoltare Teritorială din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Educația în digitalizarea construcțiilor reprezintă o alternativă pentru forța de muncă mai calificată în industrie

Clusterul TEC inițiază un parteneriat între industria tech și cea a construcțiilor, universități de profil, parteneri sociali și ONG-uri relevante din sectorul construcțiilor, cu scopul de a facilita transformarea digitală a industriei, inclusiv a educației forței de muncă din domeniu.

„Necesitatea automatizării, a robotizării și a inovării se simte din ce în ce mai mult. În România, avem de a face cu o dezvoltare destul de amplă a infrastructurii, a tuturor componentelor ce țin de construcții. Una dintre provocările pentru care trebuie să găsim soluții este lipsa forței de muncă. Educația în digitalizarea construcțiilor reprezintă o alternativă pentru forța de muncă mai calificată în industrie”, a declarat Cristian Erbașu, Președintele Clusterului TEC.

Parteneriate strategice între mediul privat din domeniul construcțiilor și universitățile de profil

Obiectivele propuse în cadrul evenimentului sunt creșterea calității produselor, serviciilor și tehnologiilor din sectorul construcțiilor, precum și dezvoltarea unor parteneriate stabile între mediul privat și autoritățile publice. În urma adoptării standardizării tehnicilor inovatoare de proiectare și execuție și prin calificarea și retenția personalului, experții estimează că, în timp, termenul de execuție al proiectelor se va reduce, iar costurile vor fi optimizate atât pentru furnizorii de servicii, cât și pentru beneficiarii direcți.

„Rezistența la digitalizare este o caracteristică a industriilor conservatoare și se datorează și faptului că piața nu oferă, la acest moment, servicii profesionale de calitate pentru a sprijini companiile în schimbarea modelului de business și adoptarea tehnologiilor inovatoare într-o manieră care să facă sens din punct de vedere economic și să crească rentabilitatea”. , spune Rodica Lupu, Directorul Clusterului TEC.

Un alt obiectiv pe marginea căruia s-a discutat a fost dezvoltarea unor parteneriate strategice între mediul privat și universitățile de profil, prin implementarea unor activități de cercetare-inovare, cu scopul de a dezvolta și adopta noi produse, servicii sau tehnologii în domeniu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
UE a dat ordin. S-au interzis complet în România. Aparatele care dispar din 2025
Plecarea de pe loc și virajele, capcanele șoferilor pe șoselele cu zăpadă. Cum trebuie procedat
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...